Het perfecte vloerkleed kiezen: 4 tips

Een vloerkleed kan een ruimte direct een hoop extra sfeer geven. Wil jij je woon- of slaapkamer een boost geven, maar weet je niet hoe je het juiste vloerkleed moet kiezen? Wij delen in dit artikel vier dingen waar je op moet letten.

Vorm

De vorm van jouw vloerkleed kan de sfeer van jouw ruimte sterk bepalen. Rechthoekige of vierkante kleden lenen zich vaak het best voor wat meer stijlvol en industrieel ingerichte woon- of slaapkamers. Ronde vormen zoals een cirkelvormig of een ovaal vloerkleed zijn juist meer geschikt voor een wat zachter en meer klassiek ingerichte ruimte. Bedenk welke sfeer je wilt uitstralen en op welke manier jouw vloerkleed daaraan kan bijdragen.

Materiaal

Het materiaal van jouw vloerkleed draagt sterk bij aan de sfeer en mate van comfort die jouw ruimte uitstraalt. Wollen vloerkleden zijn lekker zacht en ogen knus. Bovendien blijven deze makkelijk schoon. Katoenen vloerkleden zijn een goede uitkomst voor mensen die niet goed tegen wol kunnen en synthetische vloerkleden zijn ideaal voor mensen met allergieën. Je kunt ook voor een wat meer exotisch materiaal gaan, waarmee je echt de show kan stelen, zoals een vloerkleed van kokos of een vloerkleed jute.

Formaat

Bedenk waar je jouw kleed wil leggen en hoeveel ruimte deze ongeveer in beslag mag nemen. Baken dit gebied af en meet de doorsnedes hiervan op. Neem deze maten mee wanneer je gaat shoppen.

Hoogpolig of laagpolig

Ten slotte moet je even bedenken of je liever een hoogpolig of liever een laagpolig vloerkleed wilt. De pool van een vloerkleed zegt iets over de mate waarin de draadjes van het kleed rechtop staan. Een hoogpolig kleed oogt dus dikker dan een laagpolig kleed. Een hoogpolig kleed is lekker zacht en heeft vaker een sterkere isolerende werking dan een laagpolig vloerkleed. Het is echter geen goed idee om meubels op een hoogpolig vloerkleed te plaatsen, omdat het kleed hiervan onomkeerbaar kan indeuken. Als je van plan bent om meubels op je kleed te plaatsen en ook de mogelijkheid wilt hebben om deze meubels te kunnen verschuiven, kun je dus beter voor een laagpolig vloerkleed gaan.