Simpelthuis

Praktisch consuminderen

Ga hosselen door Jeanine Schreurs

Aangezien ik zelf ook op een punt sta met de vraag “wat te gaan doen”, kwam dit boek als geroepen onlangs op de markt. Natuurlijk heb ik het rechtstreeks bij de betrokken uitgever besteld. Die gun ik dan ook de “winst” als uitgever, die de nek uitsteekt, het meeste.

Jeanine Schreurs is een goede bekende op consumindergebied. Ze was al jaren bij het consuminderblad “Genoeg” betrokken, o.a door artikelen van haar hand en als hoofdredacteur.  Nu is ze o.a. directeur van haar stichting Lift en De Budgetkring. Rond de eeuwwisseling is ze voor zichzelf begonnen, toen ze door ziekte dreigde afgekeurd te worden en in de WAO terecht te komen. Daar paste ze voor en ze nam zelf het helft in handen. Ze had een goed betaalde managementsfunctie en weigerde al afgekeurd te te worden. Dus sleepte ze via een advocaat een zo hoog mogelijke ontslagvergunning eruit en stapte uit de WAO-procedure en begon met hosselen samen met haar man die kunstenaar was. Met een klusje hier en een opdrachtje daar kwamen ze aan de kost. Ze was niet te beroerd om van alles letterlijk aan te pakken en na een baantje aan de universiteit en als freelance journaliste kwam van het één weer het ander op haar pad en begon ze o.a. een groot onderzoek naar leven met minder geld en duurzaamheid. Ze promoveerde en van haar hand kwamen diverse wetenschappelijke publicaties op dat gebied, wat nu dus weer een boek opgeleverd heeft.

Heel prettig leesbaar met tal van voorbeelden uit de praktijk. Geld verdienen door ondernemend te leven is de ondertitel en dat dekt ook wel de lading. De banen voor het leven zijn er bijna niet meer en iedereen komt tegenwoordig wel eens op een het punt dat je je moet afvragen: wat nu?  Hoe kan ik toch prettig leven en wat kan ik doen en bereiken en ook ontdekken wat mijn talenten zijn.

Dat dat ook wel eens buiten de  comfortzone kan liggen, maar de weg er naar toe kan ook heel boeiend zijn. Begin binnen je mogelijkheden en leer onderweg. De één kan een kamer verhuren als stukje vast inkomen, begin een moestuin, verkoop iets waar je goed in bent enz. Per mens zijn er tal van mogelijkheden, uiteraard afhankelijk van je talenten en waar je naar toe wilt komen. Soms zal je misschien even een zijstapje moeten maken om brood op de plank te krijgen, maar aan ideetjes is geen gebrek. Die staan overal in het boek en ze heeft ook tal van mensen in praktijk gesproken. Plus de nodige tips van haar eigen hand en ervaringen.

Leave a Reply

Using Gravatars in the comments - get your own and be recognized!

XHTML: These are some of the tags you can use: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>