Simpelthuis

Praktisch consuminderen

Month: november, 2010

Consuminder(meer)kriebels

Dochterlief belde dat ze een uitje met het bedrijf waar ze werkt had gehad en een onderdeel was een puzzeltocht met Kevers en zij had  aan het stuur van een rode Kever gezeten. Ze sms-te eerst: je raadt nooit waar ik in gereden heb en daar was ik dus ook niet opgekomen, dus ik sms-te een Limousine of zo. [...]

Voorbereiden op de wintertijd

Heb je alles in huis om bij slecht weer het een paar dagen vol te kunnen houden? Ook bij stroomuitval, ernstige sneeuwoverlast of ijzel? Kijk eens rond in je huis wat je allemaal hebt en wat je kunt gebruiken als er bijvoorbeeld geen stroom is. Heb je dan kaarsen, waxinelichtjes, zaklamp  of knijpkat, enz. Kun je [...]

Consuminderen en feestdagen

Met verjaardagen en feestdagen is een vooruitziende blik ook erg handig. Bijtijds beginnen met plannen maken, kadootjes inslaan, bedenken wat je allemaal wilt, scheelt al een heleboel stress, geld en onrust.
Weet je wat je wilt, dan kun je daar rustig naar toe werken. Ik had in januari een heleboel verjaardagen in mijn gezin, maar door [...]

Appelcrumble recept

200 g bloem
150 g boter
100 g suiker
3 à 4 appels
kaneel
Meng de boter, bloem en suiker met de mixer  met gardes tot een kruimelig
deeg.
Schil de appels en snijdt ze in stukjes. Doe dit in een taartbodemvorm,
bestrooi rijkelijk met kaneel en verdeel het kruimeldeeg erover.
Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 175º C en bak de [...]

Appelcake – zonder boter recept

150 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram suiker
2 eieren
2 eetlepels melk
2 zacht-zure appelen (ik gebruik goudreinetten, maar die zijn niet het hele
jaar verkrijgbaar)
mespuntje zout
De appels schillen en snipperen/ in kleine stukjes snijden.
De eieren met de suiker licht en schuimig kloppen.
Melk, bakmeel, zout en toevoegen.
De de gesnipperde appelen door het beslag scheppen.
Evt. kaneel en (gewelde) rozijnen toevoegen.
Doe het [...]

Krentenbollen – recept

Men neme: 200 gr krenten. Krenten in een pannetje onder water zetten,
aan de kook brengen en als het kookt, in een zeef afgieten en laten
uitlekken en afkoelen.
Dan neme men:
450 gr wit meel, 2 tot 3 theelepels gedroogde gist, 10 tot 50 gr suiker
(hangt af of je graag wat zoetere bollen hebt of net niet), 30 [...]